Rastusa

Novosti

Osveštani temelji crkve u Bijelom Bučju

Ova crkva ostaje kao trajna uspomena koja će nas podsjećati da su Srbi ovdje živjeli u masovnom broju

Novosti / 28. 05. 2012

Novosti

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osvještao je danas temelje hrama Svete velikomučenice Nedjelje u Bijelom Bučju, udaljenom planinskom selu na području opštine Teslić.

Za kuma temelja izabran je Savo Trivunović, koji živi u Vojvodini, ali je porijeklom sa ovih prostora.

Episkop Vasilije rekao je da je ova crkva odraz istinske ljubavi i odanosti prema Bogu i milosti Božijoj.

"Ova crkva ostaje kao trajna uspomena koja će nas podsjećati da su Srbi ovdje živjeli u masovnom broju i da, bez obzira što se raselili vole svoj kraj, ljube prag doma svoga, čuvaju grobove predaka i srpsku vjekovnu zemlju koja je vazda pokušavana da se otme i otuđi", rekao je episkop Vasilije u obraćanju vjernicima koji su se okupili u ovom selu, čiji stanovnici danas većinom žive u Vojvodini.

On je istakao da je narod na ovim prostorima čvrst, da čuva svoju pradjedovsku vjeru i ime Srbinovo, te da voli Republiku Srpsku i Srbiju.

"Za ovu državu, koja se zove Republika Srpska, mnogo je krvi proliveno najboljih sinova i kćeri našeg naroda i zato naš narod i ljubi ovu zemlju i ne prodaje onome čija nikada nije bila", istakao je vladika Vasilije.

Episkop zvorničko-tuzlanski pozvao je sve one koji su porijeklom iz ovog mjesta da nikada ne zaborave svetu crkvu čiju su gradnju počeli, ali i da popravljaju kuće i dolaze da se nadišu planinskog vazduha i napiju izvorske vode koja je, kako je rekao, čista kao suza iz oka čovjekova. Teslićki načelnik Savo Kasapović rekao je da će opština pomoći gradnju crkve u granicama svojih mogućnosti.

Kasapović je istakao da je ovaj dio blatničkog kraja potencijal koji otvara široke mogućnosti za razvoj turizma. "U narednom periodu opštinske i republičke strukture treba dosta da učine na obezbjeđenju infrastrukture koja bi u budućnosti omogućila da se ovdje razvija značajan turistički potencijal", kaže Kasapović.

Predsjednik Građevinskog odbora Vladimir Trivunović iz vojvođanskog mjesta Šajkaš, a koji je porijeklom iz Bijelog Bučja, naglasio je da su ljudi sa ovih prostora veoma zaniteresovani za svoj rodni kraj.

Radosav Bagić, koji je takođe nastanjen u Vojvodini, kaže da je oduševljen djedovinom. "Moji su iz Bijelog Bučja, ali ja sam ovdje prvi put. Imao sam veliku želju da posjetim ovo mjesto i oduševljen sam. Moja životna želja je da obnovim kuću na djedovini i ne ugasim ognjište", ispričao je Bagić.

U Bijelom Bučju danas imaju samo četiri domaćinstva.

Napisao / teslic.ba

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme