Rastusa

Novosti

BH građani među ‘najjadnijima’

BiH svrstana na spisak 20 “najjadnijih” zemalja svijeta

Novosti / 07. 06. 2012

Novosti

BiH je svrstana na spisak 20 “najjadnijih” zemalja svijeta, prenijela je agencija Reuters. S indeksom siromaštva, koji iznosi 47,1 odsto, stopom inflacije od 3,8 procenata i nezaposlenošću od 43,3 odsto, naša država našla se u društvu s Kenijom, Zimbabveom i Iranom.

U poređenju sa zemljom u kojoj živimo, indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Avganistanu (42,7 odsto), a nezaposlenost u toj azijskoj državi iznosi 37 odsto, što je, takođe, manje nego u BiH.

Uz ove ekonomske parametre o zemljama, prikazana je i fotografija iz svake države pojedinačno, a na slici iz BiH nalazi se starica koja bespomoćno posmatra poplavom uništenu kuću. Ni sindikalni radnici ni predstavnici udruženja za zaštitu potrošača nisu iznenađeni činjenicom da je BiH svoju poziciju “zauzela” u top 20 “najjadnijih” zemalja svijeta.

“Svakodnevno naši građani po kontejnerima traže otpatke hljeba kojima će da se prehrane. Stoga uopšte nisam iznenađena što smo na toj listi, ali se nadam da to nećemo shvatiti samo kao informaciju, već kao vodilju da se previše bavimo politikom, a ne ekonomijom i planovima razvoja. Dovoljno smo samo definisali koliko smo siromašni”, upozorava Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

Sličnog je stava i Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, koja kaže da sindikalni radnici odavno upozoravaju na probleme kojima se bavilo i ovo istraživanje. ”Naš vapaj, koji vrlo jasno upućujemo, ide upravo u tome pravcu, ali je problem što vlasti ništa ne čine da se ta situacija mijenja. Posljednje mjerenje Svjetske banke je takođe potvrdilo istu tu sliku o kojoj sada govorimo. BiH je zemlja političke nestabilnosti, što dodatno usložnjava dramatičnu ekonomsku sitauciju”, kritikuje Mišićeva.

Sa druge strane, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ne slaže se da je BiH zaslužila poziciju jedne od najjadnijih zemalja, ali ni on ne kaže da je u našoj zemlji život lak. ”BiH se nalazi u donjem dijelu ljestvice srednje razvijenih zemalja. Dakle, izašla je iz kategorije nerazvijenih”, naglašava Čičić. Gdje mi to zaista živimo, najbolje zna 542.742 nezaposlenih u državi u kojoj je za sindikalnu potrošačku korpu mjesečno neophodno izdvojiti 1.793 marke.

Ekonomski parametri naše zemlje u procentima

Indeks siromaštva 47,1
Nezaposlenost 43,3
Stopa inflacije 3,8

“Najjadnije” države

Avganistan - Bjelorusija - BiH- Burkina Faso - Džibuti - Haiti - Iran - Jemen - Kenija - Lesoto - Kosovo* - Liberija - Namibija - Nepal - Pojas Gaze - Zimbabve - Senegal - Turkmenistan - Svazilend - Maršalova Ostrva

Napisao /tip.ba

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme