Rastusa

Novosti

Početak gradnje TE Stanari do septembra

Predstavnici Kineske razvojne banke i EFT grupe potpisaće danas u Banjaluci ugovor o kreditiranju gradnje termoelektrane “Stanari”

Novosti / 21. 06. 2012

Novosti

Predstavnici Vlade RS, energetske grupacije EFT iz Londona i Kineske razvojne banke (CDB) potpisali su danas u Banjaluci ugovor o kreditiranju projekta izgradnje Termoelektrane Stanari, kod Doboja, u vrijednosti od 350 miliona evra.

Projekat, ukupne vrijednosti 550 miliona evra, pored izgradnje termoelektrane instalisane snage 300 megavata, podrazumijeva i ulaganja u povećanje kapaciteta Rudnika Stanari.

Rok za izgradnju energetskog objekta, čiji je investitor kompanija EFT, je 45 mjeseci, a puštanje u rad termoelektrane planirano je za početak 2016. godine, što je tri godine kasnije od prvobitnih planova investitora.

Predviđeno je da TE Stanari godišnje proizvedi 2.000 gigavat-časova električne energije u baznom režimu rada.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, kazao je da je projekat izgradnje TE Stanari strateški važan za RS, jer u postojećoj teškoj privrednoj situaciji donosi investiciju vrijednu 550 miliona evra.

Dodik je izrazio očekivanje da će izgradnja objekta, čiji je izvođač kineska kompanija "Dongfang Electric Corporation", početi do septembra. Istakao je da su obezbijeđene građevinske i sve ostale potrebne dozvole koje omogućuju da se ovaj projekat nesmetano realizuje.

On je izrazio uvjerenje da će predviđeni rokovi iz potpisanih ugovora biti ispoštovani, što će, navodi, biti dokaz napora RS, kineskih partnera i kompanije EFT da zajedničkim snagama mogu da izgrade tehnološki izazovan projekat budućnosti.

Ugovor o kreditiranju izgradnje TE Stanari vrijedan 350 miliona evra, a čitav projekat, koji podrazumijeva i ulaganja u rudnik, dostiže 550 miliona evra

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, kazao je da je projekat izgradnje TE Stanari značajan za Republiku Srpsku, jer predstavlja ulaganje u energetski sektori koje predstavlja njenu komparativnu prednost.

Naznačio je da energetski sektor RS ima potencijal za ulaganje najmanje pet milijardi evra, napominjući da se, pored projekta u Stanarima, aktivno radi i na projektu izgradnje TE Ugljevik 3.

"Potpisivanje ovog ugovora otvara prostor za investiciju u narednih 60 do 90 dana, odnosno ubrzanije ulaganje, jer je EFT već uložio značajna sredstva u pripremne radnje. Za RS je ovaj projekat značajan i zbog radne snage, jer će na izgradnji biti angažovano 1.200 radnika, što će uticati na spasavanje radnih mjesta u pogođenom građevinskom sektoru i otvaranje novih", istakao je Džombić.

On je, takođe, naglasio da će u TE Stanari, po puštanju u pogon, biti zaposleno 250, a u rudniku 600 radnika.

Vuk Hamović, predsjednik kompanije "EFT Group", izrazio je očekivanje da će se u najskorije vrijeme intenzivirati radovi na izgradnji termoelektrane, koja se, kaže, na elektromrežu treba spojiti krajem 2015. godine.

Zahvalio je Vladi RS što se angažovala u projektu i ocijenio da je projektovanje i izgradnja termoelektrane "vrlo komplikovan posao, a zatvaranje finansijske konstrukcije još teže".

Direktor Kineske razvojne banke za pokrajinu Sečuan Vang Džung podsjetio je da su razgovori s investitorom projekta TE Stanari počeli 2009. i da su uspješno zaključeni zahvaljujući podršci RS i EFT-a, zajedno s kompanijom "Dongfang Electric Corporation".

Na izgradnji energetskog objekta biće angažovano 1.200 radnika

Govoreći o snazi te banke na međunarodnom planu, Džung je kazao da su do sada u više od 90 zemalja plasirali kredite u vrijednosti od 200 milijardi dolara, dok je aktiva banke premašila aktivu Svjetske banke i Azijske razvojne banke, čime je postala najveća kineska investiciona banka.

Kineski ambasador u BiH Vang Fuguo rekao je da je kineska vlada od početka podržala ovaj projekat, koji je nakon tri godine pregovora realizovan. Projekat je ocijenio vrlo značajnim za saradnju između Kine i BiH, te čestitao svima koji su uložili napore u njegovu realizaciju.

Na pres-konferenciji u Palati Republike novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

Potpisnici ugovora

Na ceremoniji u Palati Republike potpisana su tri ugovora. Prvi su aneks ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja na ležištima Raškovac, Dragalovci i Ostružnja u Stanarima, kod Doboja, potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević i direktor firme EFT RiTE Stanari Ivica Jakovljević.

Drugi je ugovor o kreditu za izgradnju TE Stanari, koji su potpisali direktor Kineske razvojne banke za Sečuan Vang Džung i direktor EFT RiTE Stanari.

Na kraju su direktni ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje TE Stanari, eksploataciju uglja na pomenuta tri ležišta, zatim eksploataciju pitke i industrijske vode na ležištu Dragalovci potpisali ministar Kovačević, direktor Kineske razvojne banke za Sečuan, direktor firme EFT RiTE Stanari i potpredsjednik "EFT Groupa" Zoran Ivković.

Projekat 550 miliona evra
Snaga 300 megavata
Rok 2015. početak rada TE
Gradnja 45 mjeseci će biti građena TE

Napisao / dobojcaffe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme