Rastusa

Novosti

Otvoren Klub za traženje posla

U prostorijama Biroa za zapošljavanje u Tesliću danas je otvoren Klub za traženje posla

Novosti / 28. 06. 2012

Novosti

U prostorijama Biroa za zapošljavanje u Tesliću danas je otvoren Klub za traženje posla, u okviru projekta zapošljavanja mladih koji podrazumijeva otvaranje 20 ovakvih klubova na području cijele BiH.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković izjavio je novinarima da su klubovi za traženje posla otvoreni i u Banjaluci, Gradišci, Zvorniku, Tuzli, Goraždu, Travniku, Živinicama, Kaknju i Cazinu.

On je dodao da je, kada je riječ o Srpskoj, planirano otvaranje klubova još u Srpcu, Rudom, Modriči, Novom Gradu, Nevesinju i Višegradu.

Čolaković je istakao da rad u klubu gradi samopouzdanje kod nezaposlenih i razvija vještine prezentovanja tokom traženja posla, kao i da je dosadašnja praksa pokazala da 30 do 40 odsto članova kluba pronađe posao.

- Projekat finansira jedna švajcarska agencija i mi pokušavamo da ta iskustva primijenimo i kod nas, jer se nešto mora mijenjati u postojećem sistemu. U Tesliću nema mnogo nezaposlenih - oko 4.200, ali raste broj nezaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme, što je rezultat neracionalne upisne politike u školama, rekao je Čolaković.

On je dodao da se ubuduće, ovom problematikom, umjesto Zavoda, moraju baviti neka ministarstva.

- Nezaposlenost je naš zajednički problem, koji moramo što prije riješiti. Mi smo u tom pravcu počeli održavati sastanke sa predstavnicima ministarstava Srpske, lokalne uprave i biznismenima, nadamo se da će to dati rezultate, rekao je Čolaković.

Govoreći o broju nezaposlenih u Srpskoj, Čolaković je rekao da je prisutan pad, jer je u protekloj polovini godine prijavljeno 1.750 lica koji traže posao manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je istovremeno registrovan veći procenat zaposlenih.

- Kada bi odvojili sa biroa one koji su tu zbog nekog uvjerenja, potvrde ili ostvarivanja nekog drugog prava, i kada bi se zdravstveno osiguranje regulisalo na jedan drugačiji način - da to ide preko Fonda zdravstva, što će se do kraja godine vjerovatno desiti, onda bi se broj na evidenciji nezaposlenih smanjio za oko 35.000 lica, istakao je Čolaković.

Otvaranju kluba za traženje posla prisustvovao je i načelnik teslićke opštine Savo Kasapović, koji je naglasio da od kluba očekuje da mladi lakše dođu do zaposlenja.

- Očekujem da oni koji budu radili u klubu maksimalno pomognu nezaposlenima i da se na taj način smanji broj onih koji traže posao u Tesliću, rekao je Kasapović.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme