Rastusa

Novosti

Zašto ne radi bioskop?

Za stanovnike opštine Teslić odlazak u bioskop predstavlja luksuz

Novosti / 18. 07. 2012

Novosti

Za stanovnike opštine Teslić odlazak u bioskop predstavlja luksuz, budući da to mogu uraditi samo van svoje opštine.

Naime, bioskop u ovoj opštini zatvoren je već četiri godine, a kako stvari stoje svi zaljubljenici u film na velikom platnu ne mogu se ni nadati da će uskoro doći bolji dani za bioskop.

-Jedini razlog po meni je ekonomska neisplativost. Naime, distributer filmova iz Banjaluke, Oskar film, koji je jedini distributer filmova za Republiku Srpsku, za jedno prikazivanje filma bez obzira na broj posjetilaca uzima od broja prodatih ulaznica 60%, a da bi mi imali, ma na pozitivnoj nuli da bi poslovali, morali bi imati najmanje stotinu gledalaca za jedno veče , rekao je sekretar SPKD“Prosvjeta”, Miodrag Gačić

Pored ovih troškova tu su i troškovi profesionalnog kino operatera, otprema i doprema filma, tako da s ekonomske strane nije moguće u skorijoj budućnosti ponovo pokrenuti bioskop. Međutim, tu je i problem malobrojne publike.

-Mi smo prikazivali premijere koje nisu bile ni u Banjaluci da pokušamo kod nas, najviše što je bilo gledalaca to je 30. Znači sve je manja zainteresovanost naše publike za bioskop. Nažalost za to je zaslužna ova piraterija koja se može kupiti na ulici prije nego dođe u bioskop, ističe Gačić.

Zanimljivo je i to da je oprema koju ima ovaj bioskop još iz 1953. godine, tako da ne mogu s tehničke strane prikazati nijedan novi film.

-Mi moramo da pratimo trend, moderni tren. Da se postojeće stare aparature prilagode novim digitalnim čitačima jer svi današnji filmovi idu preko digitalnih čitača. Druga varijanta jeste, razmišaljati ubuduće da se pripremi projekat za uvođenje trodimenzionalnog prikazivanja filmova, kaže predsjednik SPKD “Prosvjeta”, Miroslav Popović.

Većina građana s kojima smo mi imali priliku da razgovaramo željela bi da Teslić opet ima svoj bioskop, a opet svi su saglasni u tome da je najvjerovatnije uzrok za zatvaranje bioskopa malobrojna publika.

-Trebala bi lokalna vlast da se pozabavi time i da stvori nešto, pošto zgrada postoji, sve je uređeno, da ako imaju neki problem da se otklone jer kako bi mladi mogli da budu prisutni i da vide sva ta dešavanja u svim sferama života, kaže jedan od stanovnika u Tesliću.

Neki mještani, kao i Zlatko Škrebić, rado se prisjećaju kako je bioskop nekada izgledao.

-Nekad je ovdje bio ulaz i nisi mogao da priđeš toj zgradi naročito kada je neki film indijski ili kaubojski. Kino je koliko se ja sjećam radilo u dvije smjene i meni je jako žao što ovo naše kino ne radi. Volio bi da se nekada oživi bar na trenutak, ono korza u Tesliću , da vidim stare Teslićane i da odemo ovdje u kino te se prisjetimo starih dobrih vremena, rekao je Škrebić.

Bioskopska sala u Tesliću danas se koristi za sva kulturna dešavanja u gradu, a ulaznice za ove događaje se ne naplaćuju. Bioskopska sala kao prostor našla je svoje mjesto pod Suncem. Međutim, proće će još dosta vremena kada će publika imati priliku da pogleda film na velikom platnu.

Napisao / srpskacafe.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme