Rastusa

Rastusa Novosti

Sela u Srpskoj na veb-sajtovima

Rastusa Novosti / 03. 03. 2013

Rastusa

Euroblic iz Banjaluke je nedavno objavio reportazu o selima u Srpskoj na veb-sajtovima. Pored mnogih sela kao sto su Koprivna, Skatavica, Čečava i Pribinić pominje se i vebsajt sela Rastuse. Citavi clanak mozete procitati dole ispod. Posebne zahvale za novinarku MILKICU MILOJEVIĆ koja je napisala clanak.

Sela u Srpskoj na veb-sajtovima

Ako vas zanima ko je u Skatavici dobio prvo unuče, kako je zvaršen turnir u Branešcima, ili šta ima novo u Koprivni i Čečavi, posetite veb portale ovih sela. Portal kupreškog sela Malovan poziva na "elektronsko poselo", a internet sajt Rastuše nudi posetu pećini u blizini ovog teslićkog sela.

Živopisni su i urednici ovih portala, među kojima ima novinara, pevača, inženjera i nostalgičnih zavičajnih aktivista. Donedavno je bio aktivan portal dobojskog sela Cerovica, čiji se urednik predstavljao kao "kamiondžija i iguman na privremenom radu u Nemačkoj"!

Svoje veb portale ima desetak sela u RS. Portali Šnjegotine, Pribinića i još nekih sela na granici Čelinca i Prnjavora, ugašeni su, ili su na njihovim domenima osvanuli reklamni panoi hotela i agencija. Najčšće sve počinje velikim ushićenjem, pompeznim najavama o "promociji sela i seoskog turizma", ali na Internetu opstaju samo najuporniji. Među takvima je ekipa iz čelinačkog sela Branešci, čiji portal traje već devetu godinu.

- Da li će sajt opstati, zavisi od motiva osnivača. Ako se na ovaj način želite obogatiti ili proslaviti, od tog posla nema ništa, ali ako želite da poklonite nešto lepo svom zavičaju, internet portal je pravi izbor – kaže urednik Željko Derajić. Željko je diplomirao novinarstvo i trenutno je na master studijama iz politikologije, a zarađuje uglavnom pevajući narodnjake po kafanama. Živi na relaciji Banjaluka – zavičaj i ponosan je što se, zahvaljujući portalu, na letnjim manifestacijama u Branešcima okupi oko 10.000 zemljaka.

Lokalpatriotizam je podstakao i inženjere informatike Slobodana Miletića, koji živi u Banjaluci i Dragana Prodića, nastanjenog u Novom Sadu, da zajedno sa zemljakom Neđom Suvajcem osnuju portal Čečave, pre rata najmnogoljudnijeg sela u BiH.

- Nemamo mi od ovog nikakve koristi, ali eto, neko selu pokloni crkvu ili asfaltira put, a mi mu poklanjamo naše vreme i trud, kako bi zemljaci, gde god da žive, mogli saznati šta se dešava u Čečavi i Tesliću – kaže Neđo Suvajac, koji za život zarađuje izrađujući fotografije pokojnika na nadgrobnim spomenicima.

U dosta slučajeva urednici i administatori seoskih portala žive daleko od zavičaja. Rade Stjepanović je kao dvadesetogodišnjak iz rodne Rastuše kod Teslića odselio na Floridu. Tamo je završio fakultet i stekao porodicu i danas se bavi marketingom i grafičkim dizajnom. U slobodno vreme uređuje zavičajni portal, na kome možete saznati, recimo, ko u Rastuši slavi koju krsnu slavu. U tom poslu mu pomaže predsednik Eko parka Rastuša Blagoje Radić, koji je zaposlen je u opštini Teslić, kao vozač načelnika Save Kasapovića.

Od sela ostao kostur

Portal imaju i Prebilovci, srpsko selo kod Čapljine, koje je nakon pokolja 1941. i progona 1992. godine, danas pusto. U ovom selu, udaljenom dvadesetak kilometara od mora, pre Drugog svetskog rata je živelo hiljadu meštana, a danas svega nekoliko staraca.

- Prebilovci izgledaju jezivo, od sela je danas ostao samo kostur. Preko Interneta pokušavamo da sačuvamo sećanje na Prebilovce i podstaknemo pretekle zemljake da obnove ugasla ognjišta – kaže osnivač sajta Aco Dragićević. Ovaj predratni hercegovački novinar danas živi u Švedskoj, gde je osnovao dvojezični časopis za kulturu "Dijaspora".

Pomoć za povređenog urednika

Na veb portalima sela često se pokreću humanitarne akcije za pomoć obolelim ili unesrećenim meštanima. Igrom sudbine i Slobodanu Miletiću (27), osnivaču portala cecava.com, koji je pokrenuo mnoge takve akcije, danas je potrebna pomoć drugih. Ovja mladi ineženjer je u avgustu stradao u saobraćajnoj nesreći i zbog teške povrede kičme vezan je za invalidska kolica. Trenutno je na lečenju u Italiji.

Reportazu napisala: MILKICA MILOJEVIĆ /Euroblic Banjaluka

Stranica reportaze

Napisao / rastusa.com

  • Rade Stjepanović Poezija Ledine
  • Rade Stjepanović Poezija Obojene Boje i Ja
  • Stolarija Dakić
  • Kucni Majstor Slavisa Djukic
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme